Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Το ChatGPT απαγορεύτηκε στην Ιταλία για λόγους απορρήτου

Η ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε ότι διατηρεί ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων απορρήτου, κατά τη λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής, η οποία δημιουργήθηκε από την αμερικανική start-up OpenAI και υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Η Ιταλική ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι θα απαγορεύσει και θα διερευνήσει το OpenAI, το συντομότερο δυνατό. Αντίστοιχα η κατασκευάστρια εταιρεία, OpenAI, δήλωσε στο BBC ότι, έχει συμμορφωθεί πλήρως με τη νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικότητας.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT από το Νοέμβριο του 2022, οπότε και τέθηκε στη διάθεση του κοινού. Αντίστοιχα η Microsoft, έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή του, ενώ τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε την ενσωμάτωσή του στη μηχανή αναζήτησης Bing.

Η ιταλική εποπτική αρχή σημείωσε ότι, όχι μόνο θα μπλοκάρει το chatbot του OpenAI, αλλά θα ερευνήσει επίσης εάν συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι, στις 20 Μαρτίου, η εφαρμογή είχε υποστεί παραβίαση δεδομένων που αφορούσε συνομιλίες χρηστών και πληροφορίες πληρωμών. Χαρακτηριστικά δε σημείωσε την απουσία νομιμοποιητικής βάσης από την οποία να δικαιολογείται “η μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων με σκοπό την «εκπαίδευση» των αλγορίθμων που διέπουν τη λειτουργία της πλατφόρμας»”.

Η Ιταλική ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι, θα χορηγηθούν είκοσι [20] ημέρες στην OpenAI, ώστε να απαντήσει στις ενστάσεις της, διαφορετικά κινδυνεύει να  της επιβληθεί πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ (21,7 εκατομμύρια δολάρια) ή έως και 4% των ετήσιων εσόδων της.

Τέλος, όπως δήλωσε η ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων στο BBC, παρακολουθεί την ιταλική ρυθμιστική αρχή και τα αποτελέσματα της έρευνας και στη συνέχεια «θα συντονιστεί με όλες τις αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ».

Οι αντιδράσεις και τα σχόλια τα οποία ανακύπτουν μετά από κάθε καινοτομική τεχνολογική εξέλιξη, θα οδηγήσουν σε ένα νέο μέτωπο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με άξονα τις νομικές αιτιάσεις και διακύβευμα τον έλεγχο του πιο ανταγωνιστικού πεδίου όλων των εποχών, το χώρο δηλαδή της ψηφιακής οικονομίας ?

Πηγή: lawnet.gr