Ανδρέου ηλεκτρονικές απάτες

Το Twitter αντιμετωπίζει μεγάλα πρόστιμα στη Γερμανία επειδή δεν απέσυρε “σαφώς παράνομο” περιεχόμενο

Η προσέγγιση του Elon Musk για την ελευθερία του λόγου στο Twitter συγκρούεται με τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ενδέχεται να επιβάλουν πρόστιμο στην εταιρεία επειδή δεν κατέβασε παράνομο περιεχόμενο.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε “διαδικασία επιβολής προστίμου” κατά του Twitter για πιθανή παραβίαση νόμου της χώρας. Ο νόμος ουσιαστικά απαιτεί από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να ενεργούν εντός 24 ωρών για την αφαίρεση “σαφώς παράνομου” περιεχομένου μετά την αναφορά του και εντός επτά ημερών για την αφαίρεση άλλων λιγότερο προφανών παράνομων αναρτήσεων.

Το παράνομο περιεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει υποκίνηση μίσους, δυσφημιστικό λόγο και προσωπικές απειλές. Υπό την ηγεσία του Musk, το Twitter παρέλειψε να πατάξει ένα κύμα παράνομου περιεχομένου σε διάστημα τεσσάρων μηνών, υποστηρίζει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης, το οποίο αναφέρει ότι τα προβλήματα είναι “συστημικά”, γεγονός που δικαιολογεί πιθανό πρόστιμο.

“Στο BfJ (Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης) αναφέρθηκε πολυάριθμο περιεχόμενο που δημοσιεύθηκε στο Twitter, το οποίο η αρχή θεωρεί παράνομο και, παρά τις καταγγελίες των χρηστών, δεν διαγράφηκε ή δεν μπλοκαρίστηκε από τον πάροχο εντός των νομικά προβλεπόμενων προθεσμιών”, αναφέρει η κυβερνητική υπηρεσία.

“Όλα τα περιεχόμενα περιέχουν παρόμοιες, αδικαιολόγητες, δυσφημιστικές εκφράσεις γνώμης, οι οποίες στρέφονται όλες κατά του ίδιου προσώπου”, προσθέτει η υπηρεσία, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η γερμανική κυβέρνηση δίνει τώρα στο Twitter την ευκαιρία να απαντήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας επιβολής προστίμου. Εάν διαπιστωθεί ότι το Twitter παραβιάζει τον νόμο Network Enforcement Act, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 50€ εκατομμυρίων.

Ο έλεγχος έρχεται αφού ανεξάρτητοι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση της ρητορικής μίσους κατά των μαύρων και των ομοφυλόφιλων που κυκλοφορεί στο Twitter από τότε που ο Μασκ ανέλαβε την πλατφόρμα στα τέλη Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά του Twitter εάν δεν καταφέρει να αστυνομεύσει την πλατφόρμα του από απειλές όπως η παραπληροφόρηση.

Το Twitter δεν απαντά πλέον σε αιτήματα για σχόλια- τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται στο Twitter Comms απαντώνται αυτόματα με ένα poop emoji. Αλλά τον περασμένο μήνα, το Twitter υποστήριξε ότι η ρητορική μίσους στον ιστότοπο έχει μειωθεί. Ταυτόχρονα, ο Musk δήλωσε ότι το Twitter θα ακολουθεί τους νόμους των χωρών όπου δραστηριοποιείται. Παρόλα αυτά, υπό την ηγεσία του, η εταιρεία έχει απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους, γεγονός που δυσκόλεψε τη λειτουργία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2012, το Twitter ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει έναν τρόπο να φιλτράρει τα tweets που έπεφταν πάνω στους περιορισμούς του λόγου ορισμένων χωρών. Η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, απαγορεύουν το φιλοναζιστικό περιεχόμενο. Και ενώ αυτού του είδους τα συναισθήματα μπορεί να αποδοκιμάζονται, στις ΗΠΑ αποτελούν προστατευόμενο λόγο βάσει της Πρώτης Τροποποίησης.

Πηγή: gr.pcmag.com