Neuralink: Πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους σ’ ένα εξάμηνο υπόσχεται ο Ίλον Μασκ

ΟΊλον Μασκ ανακοίνωσε αργά χθες  ότι μια ασύρματη συσκευή που αναπτύχθηκε από την εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε έξι μήνες και μια από τις πρώτες στοχευμένες εφαρμογές της είναι η αποκατάσταση της όρασης.

Η εταιρεία που αναπτύσσει εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου – υπολογιστή υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ασθενείς με αναπηρία να μετακινηθούν και να επικοινωνήσουν ξανά. Με έδρα την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και το Όστιν του Τέξας, η Neuralink τα τελευταία χρόνια διεξάγει δοκιμές σε ζώα καθώς αναζητά έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά πριν βάλουμε μια συσκευή σε άνθρωπο, αλλά νομίζω ότι έχουμε υποβάλει το μεγαλύτερο μέρος των γραφειοκρατικά επιβεβλημένων εγγράφων μας στον FDA και πιστεύουμε ότι πιθανότατα σε περίπου έξι μήνες θα μπορούμε να έχουμε πρώτο Neuralink σε έναν άνθρωπο», ανέφερε ο Μασκ κατά τη διάρκεια μιας πολυαναμενόμενης δημόσιας ενημέρωσης για τη συσκευή.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Οι δύο πρώτες ανθρώπινες εφαρμογές που στοχεύουν η συσκευή Neuralink θα είναι η αποκατάσταση της όρασης και η δυνατότητα κίνησης των μυών σε άτομα που δεν μπορούν να το κάνουν, αποκάλυψε ο Μασκ. «Ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, σαν να γεννήθηκε τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε ακόμα να αποκαταστήσουμε την όραση», υποστήριξε. 

Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου, αλλά ο Μασκ την ανέβαλε λίγες μέρες πριν χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

Η τελευταία δημόσια παρουσίαση του Neuralink, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αφορούσε έναν πίθηκο με ένα τσιπ εγκεφάλου που έπαιζε ένα παιχνίδι υπολογιστή σκεπτόμενος μόνος του. 

Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει επίσης τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων Tesla TSLA.O, την εταιρεία πυραύλων SpaceX και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, είναι γνωστός για τους φιλόδοξους στόχους του όπως ο εποικισμός του Άρη και η διάσωση της ανθρωπότητας. Οι φιλοδοξίες του για τη Neuralink, την οποία ξεκίνησε το 2016, είναι της ίδιας μεγάλης κλίμακας.

Θέλει να αναπτύξει ένα τσιπ που θα επιτρέπει στον εγκέφαλο να ελέγχει πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές και τελικά να επιτρέπει στους ανθρώπους με παράλυση να ανακτήσουν την κινητική τους λειτουργία και να θεραπεύουν εγκεφαλικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Μιλάει επίσης για τη συγχώνευση του εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Neuralink, ωστόσο, έχει μείνει πίσω στον προγραμματισμό της. Ο Μασκ είπε σε μια παρουσίαση του 2019 ότι στόχευε να λάβει ρυθμιστική έγκριση μέχρι το τέλος του 2020. Στη συνέχεια είπε σε συνέδριο στα τέλη του 2021 ότι ήλπιζε να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους φέτος.

Ο Μασκ προσέγγισε τον ανταγωνιστή Synchron νωρίτερα φέτος σχετικά με μια πιθανή επένδυση, αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του στους υπαλλήλους της Neuralink για την αργή τους πρόοδο, ανέφερε το Reuters τον Αύγουστο.

Η Synchron πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο τον Ιούλιο, εμφυτεύοντας τη συσκευή της σε ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά. Έλαβε ρυθμιστική έγκριση των ΗΠΑ για δοκιμές σε ανθρώπους το 2021 και έχει ολοκληρώσει μελέτες σε τέσσερα άτομα στην Αυστραλία.

Πηγή: liberal.gr